Меди́чна реабіліта́ція. Санаторій «Золота Нива»

22

Меди́чна реабіліта́ція — це комплекс заходів, що включає способи прискорення відновлення, стимуляції реперативно-регенеративних процесів, виявлення та зміцнення компенсаторних механізмів, корекції загальної резистентності організму та імунітету, або реабілітаційна медицина — це мультидисциплінарний підхід до охорони здоров’я та медицини, спрямований на відновлення або покращення функціональних здібностей, незалежності та якості життя та здоров’я осіб, які перенесли фізичну чи психологічну травмухворобуінвалідність  або хронічні захворювання. Цей процес, орієнтований на пацієнта, включає команду медичних працівників, які спільно працюють над розробкою та впровадженням індивідуального плану реабілітації, який відповідає фізичним, психологічним, соціальним і професійним потребам пацієнта.

Основна мета медичної реабілітації — допомогти пацієнтам відновити свою незалежність, відновитисвої фізичні та когнітивніфункції та адаптуватися до нових обмежень, максимізуючи їхнє загальне благополуччя. Цей процесс може передбачати комплексний підхід, який поєднує досвід різних медичних працівників для вирішення унікальних потреб і проблем  кожного пацієнта. Частина спеціалістів які надають медичні послуги на етапі реабілітації — представники не лікарських спеціальностей: фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, логопеди.

Реабілітаційні засоби охоплюють широкий спектр втручань, включаючи  фізичну терапію й лікувальну фізкультуруфізіотерапіюмедикаментозну терапіюдієтотерапіюрегенеративну медицинусанітарно-курортне лікуванняпсихологічну підтримку й психотерапіюмануальну терапію й масаж, адаптивний спорт, ерготерапіюлогопедіюпротезуванняортезування та допоміжні пристрої, відновлювальну та косметичну хірургіюкомплементарні методи і спеціальну освіту.

«Золота Нива» – сьогодні один із небагатьох  санаторіїв на півдні Одеської області, який має Ліцензію на проведення фізичної та медичної реабілітації. Потужність санаторію – понад 700 ліжко-місць, відділення  реабілітації  розраховано на 250 місць.

Санаторій «Золота Нива», розташований у самому центрі курорту.     Сергіївка – це клімато-бальнео-грязьовий курорт, відомий унікальними лікувальними властивостями Шаболатського лиману (ропа та пелоїди), поєднанням морського, хвойного та степового повітря, які неймовірно корисні для відновлення психологічного  та фізичного стану, лікування та профілактики захворювань органів дихання, опорно-рухової системи, нервової системи, захворювань шкіри,  тощо.

Курорт розташований в екологічно чистому куточку Одещини поза межами великих населених пунктів. Територія селища 636 га з яких 60% займають оздоровниці та 40% поля, парки. Нещодавно затвердили один із проектів розвитку місцевої громади під назвою «Квітуча Сергіївка». В рамках цієї програми виділені площі під поля та теплиці для вирощування лікарських рослин. Тепер, як ніколи нам буде потрібна допомога Тетяни Петрівни Гарник – видатного фахівця в галузі фітолікування та фітопрофілактики в комплексному санаторно-курортному лікуванні хворих.

Три житлові корпуси санаторію, лікувальний корпус, грязелікувальний корпус та культурно-адміністративні будівлі розташовані  на території 6,32га  паркової зони,  де ростуть  понад 150 видів насаджень, багато хвойних дерев, корисних для кожного пацієнта. Територія санаторію обладнана всім необхідним для комфортного відпочинку та реабілітації: доріжки для маршрутів теренкуру та скандинавської ходьби, місця для занять лікувальною фізкультурою та йогою, спортивними майданчиками, лавочками, качелями, гамаками, альтанками. Всі приміщення та територія санаторію мають відповідну інклюзивну доступність.

База санаторію оновлена за останні 2 роки та використовує сучасні технології та досягнення в традиційній реабілітації з застосуванням методів та методик, які гармонійно поєднані з багаторічним досвідом санаторно-курортного лікування. А саме важливе те, що використовується досвід медичних спеціалістів, які постійно навчаються новим методикам. Санаторій співпрацює з Науково-дослідним інститутом курортології м. Одеса, який являється науковим керівником та куратором санаторію та Таврійським національним університетом, який –  маємо надію – буде проводити практичні заняття студентів за спеціальностями ерготерапія, фізична та медична реабілітація, фізікотерапія, фітотерапія.

Санаторій «Золота нива» провадить свою діяльність на протязі 43 років (з 1980р). За цей час впроваджені та використовуються величезна кількість  методів та методик санаторно-курортного лікування пацієнтів з захворюваннями різних систем та органів. За ці роки накопичений досвід вказує на те, що займатись лікуванням та реабілітацією однієї патології без врахування патології інших органів та систем неможливо. Досвід показує, що медична реабілітація в санаторно-курортних умова з використанням всього спектру можливостей санаторію набагато пришвидшить процес відновлення організму травмованої фізично або психологічно людини. Адже поєднання природних факторів, як то:клімату, сонця, моря, фітотерапії, преформованих факторів в виді фізіотерапії, а також індивідуальної роботи з пацієнтами вузьких спеціалістів (ерготерапевтів, фізікотерапевтів, реабілітологів), які можливо використовувати в санаторно-курортному закладі значно здешевить розбудову та відкриття нових реабілітаційних центрів. Я розумію, що реформа медицини в Україні спрямована на покращення надання послуг для населення, але не розумію навіщо відмовлятися від апробованого та доказаного досвіду. Раніше ми займалися реабілітацією хворих в рамках співпраці з Фондом соціального страхування України (це була нейрореабілітація, реабілітація опорно-рухової системи після операцій та травм, серцево-судинна реабілітація, та інше). Тобто ми працювали як санаторно-курортний заклад, який відповідає вимогам реабілітації. На сьогодення вже необхідно доповнювати чинну ліцензію на фізичну та медичну реабілітацію…. Те ж саме стосується медичного кваліфікованого персоналу: медсестра по масажу має стати фізікотерапевтом, інструктор з лікувальної фізкультури має також пройти перенавчання і стати реабілітологом… А це все не безкоштовно! Тим паче в умовах війни, в яких знаходиться наразі Україна це надзвичайно важко та як мені видається – не має сенсу. Особливо в маленьких містечках та ще й на узбережжі моря сьогодні лише якось виживати. Не хочу нікого образити, але спеціалісти з вищою та середньою медичною освітою більш глибше розуміють проблеми травмованої людини ніж фахівці, які проходять курси 3-6 місяців загалом і не мають медичної освіти.

Відмовлятися від багаторічного досвіду, апробованих методик КОМПЛЕКСНОГО відновлювання я рахую неприпустимо!

Вважаю доцільним проведення реабілітації людям, які постраждали внаслідок агресії росії та іншим категоріям населення в більшості випадків на базі санаторіїв всієї України, які відповідають вимогам щодо проведення реабілітації і мають багаторічний досвід санаторно-курортного лікування та відновлення.